Esküvői Szertartásvezetés

 

Melyik oldalon álljunk?

Sokszor merül fel a kérdés, hogy a ceremónia alatt melyik oldalon álljon a pár női és férfi tagja?

Hubadúr ceremóniamester véleménye alapján:

„Oda, ahova mondják.”

„Mert a papnak, lelkésznek, anyakönyvvezetőnek, szertartásvezetőnek határozott elképzelése van erről a kérdésről.”

 

Egyetértek. Ez valóban így van. Persze ha a pár ragaszkodik az általa megismert és előnybe részesített rendhez, akkor igazán elfogadó és megengedő tudok lenni!  

Tulajdonképpen teljesen mindegy. De ha rám bízzátok a döntést, a férfi a nő jobbján fog ülni.

Persze a vonulás és ülés rendje többféle lehet!

Most különböző nézőpontokat fogunk megvizsgálni ahhoz, hogy végül könnyedén el tudjátok dönteni, hogy számotokra melyik a megfelelő.

 

Egyrészt aa régi korokban, mikor még a férfiak kardot viseltek és használtak, általában bal oldalon hordták a kardjukat. Az esküvőt megelőzően, a házasságkötés alatt, avagy a szertartáson előfodult, hogy el akarták rabolni a menyasszonyt. Ezért biztonsági okból a nő a férfi bal oldalán vonult. Így veszély esetén mikor jobb kézzel kihúzták a kardot hüvelyéből, nem sértették meg a szeretett nőt.. Mivel a bal oldalon hordták a kardot, ezért célszerű volt, hogy a hölgy is a bal oldalon vonuljon. Végül, a szertartás után, amikor kivonultak a templomból, az irány amúgy is automatikusan megfordult, így a nő átkerült a jobb oldalra, az őt megillető megfelelő helyre, a férfi jobb oldalára.

Másrészt, és ezzel ellentétben mikor a nagyurak szeretőt tartottak, vagy ha válás után újra házasodtak, esetleg kapcsolatot létesítettek, akkor erre azt mondták, „bal kézre házasodott” – gyerekeiket is úgy nevezték, hogy „bal kézről született utódok”. Bal kéz oldalán kísérték ezeket a hölgyeket, mert bűnös viszonyt folytattak velük.

 

 

 

Polgári esküvőn:

Szóval a szabályok szerint az anyakönyvvezető előtt a férfi jobb oldalán vonul be és a férfi jobbján ül a nő. Mert a férfi Jobbik oldalán sétál az a hölgy, akit a férfi hivatalosan is a társává fogad.

 

Templomi esküvő:

A már említett okokból a férfi bal oldalán vonul be a nő. Mert amikor bemegy a jegyespár a templomba, még Isten előtt a viszonyuk nem szent, csak a házasságkötés után lesz hivatalosan a férfi és a nő egy pár. Kivonuláskor már a férj másik oldalára kerül a nő, megfordul a rend. Ekkor lesz vallás szerint elfogadott a házasság.

 

Spirituális esküvő:

A nő a férfi bal oldalán található. Azaz, a férfi legyen a nő jobbján. Miért?

Hogy a férfiasságát megőrizve, erős férfi tulajdonságokkal felvértezve irányítója, vezetője legyen a családnak.

Mert a férfi a cselekvés, irányítás, logika, struktúra, stratégia és tervezés világában létezik.

A nő, vagyis a női oldal a gyengédség, befogadás, érzések, kreativitás, intuíció témáiban mozog otthonosan. Ezek a nőiség, anyaság, gondoskodás és befogadás érzéséhez kapcsolódó fogalmak a bal oldal, azaz a női oldal tulajdonságai.

Szóval ha a férfi vezető képességeit kívánjuk támogatni, a férfi oldalon hagyjuk, hogy ott kiteljesedjen.

 

 

Szóval mindenki döntsön belátása szerint! J

 

Örömteli készülődést kívánok nektek!

 

Üdvözlettel: Bédy Eszter