Esküvői Szertartásvezetés

Mivel biztosítsunk be egy jó házasságot?
(Avagy a házasság körül kialakult babonaságok!)
 

Az esküvő körül kialakult szokások, vagy ősi hagyományok az ifjú pár boldogságát, egymás iránti hűségét, összetartozását, termékenységét hivatott támogatni, erősíteni. A család, a barátok, ismerősök, szomszédok, azaz a közvetlen és közvetett környezet mindenféle jó kívánsággal indítja közös útjára az ifjú párt, a hosszú és boldog közös élet felé!

Még akkor is, ha nem vagyunk babonásak, hajlamosak vagyunk betartani ezeket a hiedelmeket.

Biztosra akarunk menni!

És tényleg. Biztos, ami biztos! 

Legyen minden előkészítve egy igazán boldog házassághoz!

 

 

 

A Menyasszonyt érintő babonák, szokások:

 A babonák szerint a menyasszony vigyen magával a házasságba egy régi, egy új, egy kék és valami kölcsön dolgot.

A régi a boldog hajadon éveket szimbolizálja, az Új pedig a házasságot követő új életszakasz kezdetét jelenti. A kék az örök hűség jelképe, a kölcsön kért dolog pedig a barátságé és a szerelemé, melyre vigyáznunk kell, éppúgy, mint a kölcsön kapott dolgokra.

 

Fátyol: A régi időkben a gonosz szellemek ellen védte az arát.

Só: Mindig legyen a menyasszonynál egy kis só, a balszerencse elkerülése érdekében!

Csokordobás: A házasságkötés után az eladó sorban lévő lányok egy csoportba gyűlnek. Az új asszony hátat fordít nekik, és hátradobja az esküvői csokrot. Aki elkapja azt, a hiedelmek szerint annak a lánynak lesz a hajadonok közül leghamarabb esküvője.

 

 

 

A jegyespárt közösen érintő babonák, szokások:

 Csokor: Igaz, hogy a menyasszonyi csokor van az esküvő középpontjában, de mindenképpen érdemes a vőlegény öltönyének zsebébe, vagy a hajtókára egy kisebb csokrot kitűzni, mert a csokor a boldogság szimbóluma.

Rozmaring: Az egymás iránti hűség jelképe. Az ara koszorújába vagy a hajába fonva hordja azt, a vőlegény a kabát hajtókájába tűzve viseli. Van, ahol a teljes násznép visel rozmaringot, és van, ahol csak a férfiak.

Cseréptörés: A rossz szellemek elleni védelmet szolgálja, annak elűzésére szolgál. Még szerencse, hogy a közhiedelem szerint a szellemek félnek minden hangos zajtól, így elmenekülnek a jegyespár életéből. Ugyanezt a nemes célt szolgálják az autóhoz színes szalagokkal kikötözött konzervdobozok is. A hangoskodás és zaj ezek szerint szellemírtó erővel bír.

A pohártörés után az ifjú pár együtt takarítja fel a törmelékeket, amivel azt fejezik ki, hogy a férfi mindenben segíti házastársát.

Sorfal: A templomból kifelé vezető úton a násznép elálllja az ifjú pár útját, megpróbálja megakadályozni kijutását a templomból. Az újdonsült párnak át kell küzdenie magát a sorfalon, ami a házasság folyamán felmerülő akadályok közös erővel való legyőzését szimbolizálja.

Rizs szórás: Jóllét és gazdagság szimbóluma, ezen kívül a termékenység jelképe.

Rózsaszirom: A templom bejáratától egészen az oltárig rózsaszirmokat szórnak a koszorúslányok. A rózsa jelképezi a termékenységet, a gyerekáldást. Lágyságával és könnyedségével elegyengeti a házasság viharait.

Küszöbön átemelés: A küszöb a házaspár közös életének kezdetét szimbolizálja. Amikor a férj átviszi hitvesét az esküvő után a közös lakás küszöbén, azzal megvédi feleséget a gonosz démonoktól, akik a küszöb alatt laknak. Amikor a férj átlépi a küszöböt, csak őt észlelik a démonok, mert az asszony lába nem éri a földet, így védi meg a férfi a párját minden bajtól. A tenyerén hordozza, és irányítja a pár közös jövőjét. Ezzel a lépéssel fejezi ki a pár azt is, hogy készen áll a közös életre.

Grillázstörés: Az esküvőre készített, és az újdonsült házasok által együtt összetört grillázstorta annak kifejezője, hogy a pár ezentúl mindent együtt csinál majd. Ahány darabra hullik a torta, annyi év boldog házasság vár rájuk!

Esküvői torta: Az esküvői torta a termékenység szimbóluma, és az élet édességének jelképe is. Amikor a házaspár megeteti egymást a közös tortából, azaz együtt eszik belőle, azzal kifejezi, hgoy minden jót megoszt egymással az életben.

Torta vágás: A pár az este folyamán együtt vágja fel az esküvői tortát. Akinek a keze felül van a késen a tortavágás közben, az lesz az úr a háznál.

 

 

 

 

Férjet érintő babonák, szokások:

 Harisnyakötő dobás: Az újdonsült férj hátat fordít az eladó sorban lévő férfiaknak, és maga mögé dobja a férfiak közé a harisnyakötőt. Aki elkapja azt, az a férfi fog megházasodni leghamarabb.

Menyasszony szöktetés: Régen, ha a szertartás ideje alatt meg tudták szöktetni a menyasszonyt, a férfi nem érdemelte meg, hogy elvegye szíve hölgyét.

 

 

Koszorúslányokat érintő babonák, szokások:

 Régen az eladó sorban lévő hajadon lányokból kerülteki ki a koszorúslányok, azért, mert az esküvő egy kiváló alkalom volt számukra ahhoz, hogy férjet találjanak maguknak.

A tempom épületébe a menyasszony előtt vonultak be, így a figyelem középpontjába kerültek.

Régen egyforma ruhát hordtak, azért, hogy egyenlő eséllyel keljenek el. Esetenként fehér ruhát viseltek, abból a célból, hogy amikor a templomba belépnek, megtévesszék, vagy elűzzék a menyasszonyra leselkedő démonokat, így azok véletlenül sem a menyasszonyt rabolták el.

Torta: Ha a szingli lányok hazavisznek a tortából egy szeletet, és a párnájuk alá teszik éjszakára, megálmodják, hogy ki lesz a férjük.

 

 Igazán érdekes szokások alakultak ki az esküvői alkalomhoz kötődően. Remélem sikerült kiválasztani azokat. amelyek foldobják a hangulatot, és még vidámabbá teszik a napotokat!

 Forrás:Esküvőmagazin