Esküvői Szertartásvezetés

Mi kell az ünnepi hagulathoz?
 

Egy jó kis ceremónia.

A ceremónia szó szertartást, rituálét jelent.

Az esküvő ünnepélyes szertartásának rendjét, egy különleges alkalomhoz tartozó cselekvésformát jelent, melynek során a jegyespár megerősíti esküjét, kifejezi összetartozását.

Manapság különféle szertartás elemekből lehet választani annak érdekében, hogy az esküvő személyre szabott és egyedi legyen. (Pl.: Gyertya ceremónia, homoköntés, faültetés, pillangó reptetés, galambreptetés,  lufiposta stb.)

 

Melyiket válasszátok? Azt, amelyik számotokra valamilyen mélyebb jelentőséggel bír, üzenetet közvetít, és megerősít titeket abban, hogy ti ezentúl már mindig egymáshoz tartoztok. A kapcsolatotokhoz, és belső világotokhoz leginkább illeszkedő rituálé egyedivé varázsolja, különlegessé teszi az esküvő napját!

 

 

Gyertya ceremónia:

Ősi időkre vezethető vissza a gyertyagyújtás szertartása. A pár két vékonyabb gyertyát tart a kezében, mely az eddigi, külön-külön járt és megélt utat szimbolizálja. Amikor együtt meggyújtják a harmadik közös gyertyát, eljújják a másik két gyertya fényét. A pár által közösen meggyújtott láng a szerelem tüzét fejezi ki, az otthon melegét jelképezi, a szerelem végetenségét, és két ember életének összefonódását szimbolizálja.

Szabadban tervezett esküvőhöz érdemes más alternatívát választani, mert akár egy kisebb fuvallat is elfújhatja a gyertya lángját.

Véleményem szerint talán épp emiatt a hátrányossága miatt egyre bővülő skálából lehet választani, a kapcsolatot szentesítő és a szertartást színesítő rituálék közül.

Homoköntés ceremónia:
A pár két külön üvegcséből egy közös csészébe kétféle, különböző színű homokot önt. A homokot úgy öntik, hogy az üvegben egyfajta csíkos alakot öntsön, így gyönyörű látványt nyújt a színek harmóniája.

A két élet úgy válik eggyé, mint a homokszemek a közös csészében. Ezzel erősítve a kapcsolat egységét.

Érdemes olyan színeket választani, melyek tükrözik az esküvői dekoráció színeit. Ráadásul gyönyörű színekben lehet megváslárolni a hozzá tartozó homokot, így a későbbiekben szép emlék marad, és a lakás díszeként is szolgál.

Az üvegcsék rengeteg féle típusa, kivitelezése található meg a piacon. (Üvegből készült emlékszivecske, homokóra forma, palack formájú tartó, képkerettel ellátott üveg, akár közös fényképpel elkészítve.)

 

 

Faültetés ceremónia:

Még elvétve, de már több helyen felbukkant a faültetés szertartása, egy kis facsemete cserépben, vagy természetes környezetben való elültetése. Ha nagy természetrajongók vagytok, akkor nektek való ez a közös új élmény!

Természetesen a férfiak itt kibontakoztathatják tehetségüket és vezetői képességeiket, mert a hölgyeknek csodás ruhájukban "illendő" tartózkodniuk a piszkos munkától!:-)

Lufiposta vagy léggömberegetés:

A léggömb levegőbe eresztése különleges része lehet az esküvőnek. Felejthetetlen látványt nyújt az égbe repülő léggömbök kavalkádja!

A násznép minden tagja megcímez egy borítékot, a képeslapra ráír egy fogadalmat, vagy felajánlást az ifjú párnak, melyet egy héliummal töltött lufira rögzít. Majd a násznép egyszerre szélnek ereszti a sok színes léggömböt! Ha az üzenet visszatér a címzetthez, azaz az ifjú párhoz, be lehet hajtani a felajánlást elkövető személytől a levél üzenetét.


Pillangóröptetés:

A pillangót sokszor a lélek szimbólumának is tekintik. A kínai hagyományok szerint a pillangó a szerelmes férfit, a pillangó pár pedig a hitvesi boldogságot és szerelmet jelképezi. A pár egy tüllel borított reptető kosárból enged szabadjára több tucatnyi pillangót. Ezzel a különleges, nem kifejezetten hagyományos elemmel még romantikusabbá tehetjük az esküvőt, ráadásul csodálatos élményben lehet részünk!

 

Galambreptetés:

A galamb a vágyakozás és beteljesülés, az örök hűség szimbóluma, és a szeretett nő szinonímája. Ezen kívül a termékenység és a hosszú élet jelképe is egyben. Általában a pár kezéből repteti a galambot, mely az összetartozás, és közös élet, a közös jövő kezdetének szimbolikáját hordozza.

Kötél ceremónia:

Többféle típusa létezik.

1.Templomi esküvőn: A kötél 3 szálból áll, ami a hármasságot szimbolizálja - Isten, a vőlegény és a menyasszony között lévő szoros kapcsolatot jelképezi.

Mottója: "A három szálból font kötél nem könnyen szakad el." (Ecclesiastes 4:12)

 

2.Polgári esküvőn: 2 vagy 1 kötelet használnak. 

(Fishermen's egység ceremónia): Az esküvői szertartáson megkötött kötél "az igaz szerelem kötése" - mely soha nem szakad el, nyomás vagy feszítés alatt pedig még erősebbé válik. A két külön "szalag" a két ember múltbeli életét jelképezi, az esküvő napjáig. A két kötél összekötése által a két élet eggyé válik, ami a jelent szimbolizálja. A végső kötés pedig a jövőt szimbolizálja, azt, hogy a pár közt lévő szoros szerelemkötés erősen tart, bármi is keresztezze a pár útját.

Képforrás: www.pinterest.com